MHPSS ile İlgili Konularda Seminer ve Çalıştayların Düzenlenmesi

Farkındalık kazandırma çalışmalarının son ayağı olarak grup çalışmaları, seminerler ve paneller düzenlenmiştir.

Bu amaçla, öncelikle her proje ilinde olmak üzere, risk altındaki kadınlar ve kız çocukları, cinsel ve cinsiyete dayalı şiddete maruz kalanlar, erkek ergenler ve çocuklar için her bir hassas grup içerisinde en az 15 kişinin katılımı sağlanacak şekilde dört ayrı MHPSS grup çalışması düzenlenmiştir. Her il özelinde (toplam 8 proje ili) 60 kişiye ulaşılmıştır. Her ilde gerçekleştirilmiş bu oturumlarla en az 360 yetişkine ulaşılmıştır. Benzer şekilde, gerçekleştirilmiş çocuk grubu oturumları ile tek bir ilde 15 çocuk olmak üzere, 120 çocuğa ulaşılmıştır. Bu çalışmalarda, MHPSS ile ilgili temel konular esas olmak üzere, psikolojik sağlık, psikolojik sağlık sorunları, psikolojik sağlık hizmetleri, bu hizmetleri sağlayan uzmanlar, doğru bilinen yanlışlar ve temel germe ve gevşeme teknikleri gibi konulara değinilmiştir.


Farkındalık kazandırma çalışmalarının ikinci ayağı olarak, MHPSS alanında çalışanlar için seminerler düzenlenmiştir. Planlanan seminerler eğitim şeklinde değil, bilgi ve deneyim paylaşımı için oluşturulan platformlar şeklinde düzenlenmiştir. Proje illerinde çeşitli kamu kurumlarında, STK’larda, akademide, belediyelerde çalışan en az 20 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Son olarak, her proje ilinde akademik kurumlar, yerel yönetimler, belediyeler, STK’lar ve mültecilerden/sığınmacılardan katılımcılarla yerel yönetimler için MHPSS Bilinçlendirme Panelleri düzenlenmiştir. Panellerin amacı mültecilerin/sığınmacıların farklı yerel yönetimlerin sunduğu hizmetler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak ve yerel yönetimlerin sahadaki sorunları görme şansına sahip olmalarıdır. Ayrıca, hizmet sağlayıcılar arasında bir MHPSS iletişim ağının oluşturulması hedefler arasındadır. Panellerin, proje illerinde 30 kişinin katılımıyla düzenlenmiştir.