Psikolojik Destek ve Psikologlar Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Yanlış BilinenDoğrusu
“Psikolog ile yalnızca bir kez görüşeceğim ve çok rahatlayacağım, her şey bir anda harika olacak.”Psikolojik destek bir süreçtir. Dertlerin oluşumu yıllar aldığına göre çözümünün de vakit alabileceğini, tek amacın anlık rahatlama olmadığını, asıl amacın sorunlarımıza çözüm üretmek ve hayatımızı düzenlemek olduğunu unutmamalıyız.
“Beni değiştirmek, her şeyi düzeltmek psikoloğun işi.”  “Kendi hayatım üzerine çaba göstermek benim işim olmalı, ancak ben buna karar verirsem hayatımı düzenleyebilirim.”
Psikolog, gidip dertlerimizi boşaltacağımız ve sonunda birdenbire rahatlayacağımız bir kişidir.Psikolojik destek uzmanlık gerektiren profesyonel bir iştir. Tek amacı anlık rahatlama sağlamak değildir.
Psikoloğa gidene ‘deli’ denir.Kayıp, hastalık, yas, psikolojik travma konuları dahil, gündelik sorunları da içeren pek çok konu için psikoloğa gidilebilir. Psikolojik destek hayatımızı düzenleme amacı taşır, zaman zaman herkesin ihtiyacı olabilir.
“Psikolog, çocukluğuma inecek.”Geçmiş anılar şimdiki sorunların kökenini oluşturabilir, ancak bu kişiden kişiye değişebilir. Psikolog mutlaka sizin çocukluğunuza inecek diye bir şart yoktur. 
Psikoloğa gitmek kötü şeyler hatırlatacak, zarar verecek.Kötü şeyler hatırlatacağını düşündüğümüz konular aktarılırken, başlangıçta yorucu olabilirler. Ancak meselelerin çözümü ve uzun vadede kalıcı rahatlama için bu gereklidir.
Psikoloğun işi kötü şeyleri unutturmaktır. Her şeyi unutmak mümkün değildir. Amacımız unutmak değil, olayların üzerimizdeki etkilerini fark edip bu etkilerin ortadan kalkmasına yönelik çaba göstermektir. 
Psikolog akıl okur.Düşüncelerinizi siz ifade etmeden birinin bilmesi ya da tahmin etmesi mümkün değildir. 
Psikolog geleceği görür.Psikologlar müneccim değildir. Sihirli güçleri yoktur. 
Psikolog hipnoz yapar. Hipnoz, günümüzde psikolojik sağlık sorunlarında tedavi amaçlı kullanılan bir teknik değildir. 
Psikolojik sağlık, beden sağlığı kadar önemli değildir.Sağlığımız bir bütündür. Beden sağlığı ile psikolojik sağlık birbirinden ayrı tutulamaz. Birindeki problem diğerine de sirayet etmekte ve nihayetinde sağlığımız üzerinden tümden olumsuz etki etmektedir.  
“Psikolojik sağlık hizmetleri çok pahalı, istesem de erişemem.”  Genel sağlık sigortası kapsamında, devlete bağlı sağlık kurumlarında çalışan psikologlar ve sivil toplum kuruluşlarında hizmet veren psikologların hizmetleri ücretsizdir. Aynı zamanda özel kliniklerinde ücretsiz danışan görme kotası çerçevesinde hizmet sağlayan psikologlar da vardır.  
Psikolojik sağlık problemlerinin en büyük nedeni maddi zorluktur.  Ekonomik güçlükler stres ve kaygı düzeyini artırarak psikolojik sağlık sorunlarına yol açabilse de bu sorunların tek veya en büyük nedeni olarak nitelendirilemezler.
Psikolojik sağlık sorunu olan kişiler iyileşemez.  Psikolojik sağlık sorunun kapsamına bağlı olarak kimi zaman ilaç tedavisi, kimi zaman psikolojik destek, kimi zaman bu iki yöntemin birlikte uygulanması ile iyileşme mümkündür.  
Psikolojik sağlık sorunu olan kişilerle konuşulmaz, onlar yalnız ve kendi hallerine bırakılmalıdır.  Aksine, sosyal izolasyonun kendisi psikolojik sağlık sorunlarına yol açabilir. Yakın ilişkiler ve samimi insani bağlar iyileştiricidir.  
Psikolojik sağlık sorunları olan kişilerin evlenmemesi gerekir, evlenirlerse çocukları da aynı sorunları yaşarlar.Psikolojik sağlık sorunları kalıtsal değildir. Gerekli tedavi ile ortadan kaldırılabilirler.  
Psikolojik sağlık problemleri sadece yetişkinlerde görülür.Psikolojik sağlık sorunları yaş ayrımı gözetmeksizin, hayatın her evresinde farklı şekillerde kendini gösterebilmektedir.

Türkçe


İngilizce


Arapça


Farsça