pep_programı_degisen_hayatlar

PEP Programı ile Değişen Hayatlar

Dili: Türkçe
Yayınlanma Tarihi: 2021
Güncellenme Tarihi: 2021

Hakkında

Mayada, Salaheddin, Hadeel, Alwan, Mohamed, Hamibe… Ülkelerinde başlayan savaştan kaçıp hayatta kalmak ve barış içinde yaşamak için komşu ülke Türkiye’nin kapısını çalan milyonlarca sığınmacıdan sadece birkaçı…
İlk başlarda sıcak bir çorbanın ve başlarını sokacak yer bulmanın telaşındaydılar, ardından çalışıp ailelerinin geçimini sağlayabilmenin… Şimdi ise geldikleri bu topraklarda kök salıp çiçek açmaya çalışan; bereketin, verimliliğin ve barışın simgesi zeytin ağacı gibiler.
Ayşe, Muhammed, Kübra, Ercan, Aysel, Betül… Onlar da farklı nedenlerle meslek edinme şansı bulamayan ama aynı telaşı yaşayan Türk vatandaşlarından…
Hepsinin insana yaraşır gelecek hayali PEP-Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı sayesinde gerçeğe dönüştü. Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) tarafından uygulanan PEP programı kapsamında hayat bulan proje, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü (MEB HBÖGM) Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanlığı, Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) iş birliği ile gerçekleştiriliyor. Üçlü iş birliği ile gerçekleşen Proje kapsamında 850’si Uluslararası Koruma Başvuru ya da Statü sahibi sığınmacı ve Türk vatandaşı ile 804’ü Geçici Koruma altındaki Suriyeli yararlanıcı hikayelerini yeniden yazmak için yola çıktı. Kadın istihdamını teşvik ederek yerel ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla yararlanıcıların en az yüzde 30’unun kadın olması hedeflenen Proje ile 1654 kişi; Adıyaman, Denizli, Diyarbakır, İstanbul ve Tekirdağ illerinde bulunan 18 Halk Eğitimi Merkezi’nde, çalışma hayatına adım atmak için yeni bir meslek öğrendi. Güçlü iş birliğinde gerçekleşen projede, meslek edindirme kurslarının ardından yararlanıcıların iş gücü piyasasına erişimlerini hızlandırmak maksadıyla sağlanan teşvikler sayesinde aynı zamanda yararlanıcıların %10’unun istihdamı için kamu kurum ve kuruluşları, yerel otoriteler ve özel sektör temsilcileriyle iş birlikleri geliştirildi. Yararlanıcıların kapasiteleri proje kapsamında düzenlenen sosyal uyum etkinlikleri ve farklı başlıklardaki seminerlerle de desteklenerek geliştirildi.
Bu kitapta, Türk vatandaşı ve Geçici Koruma altındaki Suriyeli yararlanıcıların 38’inin hikayesi bir araya getirildi. Burada yer veremediğimiz ancak hayatlarında bir dönüşümün başlangıcı olabildiğimiz diğer yararlanıcılarımızın hikayeleri belki bir dost sohbetinde, bir gazete sayfasında veya bir televizyonda haber olarak yer alacak. Ve onlar ne olursa olsun hikayelerini yazmaya devam edecekler…