Türkiye’de Yaşayan Sığınmacıların Psikolojik Sağlık ve Psikolojik Destek Farkındalığını Artırma Projesi

“Türkiye’de Yaşayan Sığınmacıların Psikolojik Sağlık ve Psikolojik Destek Farkındalığını Artırma Projesi” Hollanda Kraliyeti Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülmektedir. Çalışmalar İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya, Adana ve Samsun olarak belirlenen 8 proje ilinde eş zamanlı gerçekleşmektedir.

Bu projenin genel amacı, MHPSS materyalleri ve araçları aracılığıyla Türkiye’deki mülteci ve sığınmacı nüfusu için MHPSS hakkında farkındalık yaratmak, mülteci ve sığınmacıların refahını desteklemek ve artırmaktır. Projenin hedef kitlesi içerisinde özellikle kadınların, çocukların ve engelli bireylerin temsiliyetine önem verilmesi amaçlanmıştır.

Proje Hedeflerimiz

Türkiye’de Yaşayan Sığınmacıların Psikolojik Sağlık ve Psikolojik Destek Farkındalığını Artırma Projesi temel hedefleri hakkında bilgi almak için sayfamızı ziyaret edin.

Araştırma

Proje kapsamında mültecilerin ve sığınmacıların MHPSS alanındaki ihtiyaçlarını belirlemek için bir ihtiyaç değerlendirme çalışması yürütülmüştür.

PROJE İÇERİKLERİ

Farkındalık Artırma Amaçlı Üretilen Görsel İçerikler

Proje kapsamında yürütülen ihtiyaç analizi çalışması aracılığı ile tespit edilen ihtiyaçlara yönelik, MHPSS alanında farkındalık artırmaya yönelik içerikler üretilmiştir. Bu içeriklerin hazırlanmasında alanında uzman psikologlar, sosyal çalışmacılar, koruma sorumluları ve çocuk koruma uzmanlarından destek alınmıştır. Bilgilendirici broşürler, videolar ve sosyal medya paylaşımlarına Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça olmak üzere 4 dilde ulaşabilirsiniz.

Broşürler

Videolar

Sosyal Medya Paylaşımları

SEMİNERLER VE ÇALIŞTAYLAR

MHPSS ile ilgili konularda seminer ve çalıştayların düzenlenmesi

Farkındalık kazandırma çalışmalarının son ayağı olarak grup çalışmaları, seminerler ve paneller düzenlenmiştir. Bu amaçla, öncelikle proje illerinde olmak üzere, risk altındaki kadınlar ve kız çocukları, cinsel ve cinsiyete dayalı şiddete maruz kalanlar, erkek ergenler ve çocuklar için her bir hassas grup içerisinde en az 15 kişinin katılımı sağlanacak şekilde dört ayrı MHPSS grup çalışması düzenlenmiştir.