Ara
Close this search box.

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü

19 Ağustos 2003’te düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden 22 insani yardım çalışanını anmak ve tüm insani yardım çalışanlarını onurlandırmak için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2008 yılında aldığı karar ile 19 Ağustos gününü Dünya İnsani Yardım Günü olarak kabul etmiştir.

İnsani yardımın amacı, en başta can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda hayatta kalmaya çalışan insanlara destek olmak ve onların yanında olmaktır. İnsani yardım alanında çalışanlar, her gün kim olduklarına ve nerede olduklarına bakmaksızın tüm dünyada milyonlarca insana yardım ulaştırmaktadır. İnsani yardım çalışanlarına yönelik dünya çapında meydana gelen saldırılarla ilgili son veriler, saldırıların endişe verici bir hızla artma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

OCHA- Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin açıklamalarına göre, 2021 yılında 460 insani yardım görevlisi saldırıya uğramış, bu kişilerden 140’ı hayatını kaybetmiş, 203’ü yaralanmış, 117’si kaçırılmıştır. Ne yazık ki Ukrayna’daki savaş nedeniyle 2022 yılında insan kayıplarının önemli ölçüde artması beklenmektedir. İnsani yardım örgütleri, güvenlik sorunu nedeniyle faaliyetlerini durdurmak ya da tehlikeli bölgelerden çekilmek zorunda kalırsa milyonlarca kişi, temel yardımlara ulaşamama tehlikesi ile karşılaşabilecektir.

Birleşmiş Milletler “Küresel İnsani Genel Bakış” raporuna göre, insani yardım ve koruma ihtiyacı olan kişi sayısı 2021 yılında 235 milyon iken 2022 yılının sonuna gelindiğinde bu sayının 274 milyona çıkacağı hesaplanmaktadır. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu’na göre, yeryüzünde 690 milyon insan gün boyunca yeterli gıdaya erişememekte ve 2030 yılına kadar 840 milyonu aşkın insanın açlık ile karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.

Dünya Bankası tarafından yayınlanan Groundswell raporuna göre ise 2050 yılına kadar iklim değişikliğinin etkileri ile 216 milyon kişinin yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalacağı öngörülmektedir. Bu durum gösteriyor ki; ileride milyonlarca insan, yardıma muhtaç kalma tehdidiyle karşı karşıya kalacaktır.

Son bir yılda Türkiye’de gösterdiği faaliyetler ile yaklaşık 630 bin kişiye danışmanlık veren SGDD-ASAM; savaşlar, çatışmalar ve afetler nedeniyle insani krizleri yaşamak zorunda kalanlara destek sağlamak için tüm ekipleriyle birlikte çalışmaya devam etmektedir.

SGDD-ASAM,  2021 yılında Afet ve Acil Durum Müdahale Birimi’ni kurarak sahadaki çeyrek asrı aşan tecrübesini ve hızlı müdahale kabiliyetini tek bir çatı altında toplayarak daha çok kişiye insani yardım ulaştırmayı ve ihtiyaç sahiplerine destek sunmayı hedeflemektedir. Güvenli alan oluşturma, ihtiyaç analizi, insani yardım malzemelerinin dağıtımı, psikososyal destek ve saha koordinasyonu gibi SGDD-ASAM’ın uzun yıllara dayanan tecrübelerinin, afet veya acil durumlarda etkin biçimde kullanılması amaçlanmaktadır.

SGDD-ASAM, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü askeri operasyon sonrasında yer değiştirmek zorunda kalan Ukraynalı mültecilerin ihtiyaçlarını tespit etmek, göç alanındaki saha deneyimini bölgede faaliyet gösteren kurumlara aktarmak ve iş birliği olanakları geliştirmek amacıyla Ukrayna-Polonya sınırında ve Ukrayna içinde insani yardım çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir.

Halen milyonlarca insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı günümüzde, “insani yardım” en çok hatırlanması ve önemsenmesi gereken kavramlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’nde, insani yardım için emek veren, umut getirmek için bir araya gelen ve dayanışma gösteren başta tüm SGDD-ASAM Ekipleri olmak üzere tüm insani yardım çalışanlarına teşekkürü borç biliriz.

#DünyaİnsaniYardımGünü 

#WorldHumanitarianDay

#ItTakesAVillage

#ItTakesASAMTeam 

#ASAMEkibiYanımda 

#Dayanışmayla

#WithSolidarity