Ara
Close this search box.

Bölgesel Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye’deki Ukraynalılar Paneli

Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul: Başta savunmasız durumdaki Ukraynalı kadın ve çocuklar olmak üzere sınır kapılarından geçişleri hızlandırıyoruz
İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı’nın finansal desteği ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) tarafından yürütülen "Türkiye'de Göç ve Mülteci Müdahalesi Alanında Belediyelerin Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi"nin panelinde konuşan Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul, başta savunmasız durumdaki Ukraynalı kadın ve çocuklar olmak üzere sınır kapılarından geçişleri kolaylaştırdıklarını belirtti

Bölgesel Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye’deki Ukraynalılar Paneli

Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul: Başta savunmasız durumdaki Ukraynalı kadın ve çocuklar olmak üzere sınır kapılarından geçişleri hızlandırıyoruz

İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığı’nın finansal desteği ile Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) tarafından yürütülen “Türkiye’de Göç ve Mülteci Müdahalesi Alanında Belediyelerin Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi”nin panelinde konuşan Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul, başta savunmasız durumdaki Ukraynalı kadın ve çocuklar olmak üzere sınır kapılarından geçişleri kolaylaştırdıklarını belirtti. Doğum belgesi veya yanında refakatçisi olmayan çocuklar ile pasaportsuz Ukraynalı kadınları sınır kapılarında bekletmediklerini söyleyen Gözde Özkorul, Ukraynalıların Türkiye’ye girişlerinin ardından il sınırlaması olmaksızın ülkede kalabildiklerine dikkat çekti.

Ukraynalıların; ikamet izni, insani ikamet izni ve uluslararası koruma başvurusu statülerine başvurabildiklerini belirten Özkorul, “Öncelikle Edirne, Kırklareli, Bursa ve Eskişehir’de geçici süreli olarak barınma sağladık. Daha sonra bu kişileri Elazığ’da oluştuğumuz kampa yerleştirdik. Şu anda Elazığ’da bulunan kampımızda 2 bin 607 kişi barınıyor” dedi.

Göç İdaresi Başkanlığı Yabancılar Genel Müdürü Gözde Özkorul: “Başta savunmasız durumdaki Ukraynalı kadın ve çocuklar olmak üzere sınır kapılarından geçişleri hızlandırıyoruz”

24 Şubat 2022 itibarıyla 565 bin Ukraynalının Türkiye’ye giriş yaptığını dile getiren Özkorul, 5 bin civarında Ukraynalının da Türkiye’den ayrıldığını belirtti. Gözde Özkorul, Ukraynalıların farklı ülkelere geçişi, başka ülkelerde ikamet izinlerinin bulunması ya da seyahat etmeleri gibi nedenlerle ‘’mobil’’ bir grup olduklarına dikkat çekti.   

Bölgesel Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye’deki Ukraynalılar Paneli, Ukrayna Büyükelçiliği, Göç İdaresi Başkanlığı, Türk Kızılayı, Ruslan Shostak Vakfı, Childhood Without War ve Türkiye’de faaliyet gösteren Ukraynalı dernek temsilcilerinin sunumlarıyla gerçekleştirildi.

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar’dan SGDD-ASAM’a övgü

Panelde konuşan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Mıronoviç Bodnar,SGDD-ASAM’ın savaşın ilk gününden bu yana Ukraynalıların yanında olduğunu belirterek Ukraynalı çocukların öncelikle sağlık hizmetlerine erişimleri olmak üzere gıda ve giysi ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

2023’te iş birliği içinde oldukları tüm kurum ve kuruluşlara yeni bir yol haritası çizmek için çağrıda bulunan Büyükelçi Bodnar, ‘’Devam etmekte olan kötü durum, çözmemiz gereken birçok sorunu da beraberinde getiriyor’’ diye konuştu.

2022’nin dünya tarihini tamamen değiştiren bir yıl olduğunu belirten Vasyl Bodnar, insanlığın bir dönüm noktasında olduğunu kaydetti.  Siyasi ve ekonomik desteklerin yanında insani yardımların ve alınan önlemlerin önemine değinen Büyükelçi Bodnar, başta Türkiye olmak üzere iş birliğini esirgemeyen tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlara teşekkür etti.

SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak: Antalya’da saha ofisi açtık, çağrı merkezi kurduk, Ukraynalı derneklere eğitim veriyoruz

Panelde konuşan SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak, Ukraynalı nüfusun yoğun olarak yer aldığı Antalya’da Mayıs 2022’de bir saha ofisi açarak ihtiyaç sahibi kişilere en yakın noktada hizmet sunmaya başladıklarını söyledi. Antalya dışında yürütülen çalışmalara da değinen Dıvrak, “Türkiye’de bulunan Ukraynalı derneklerle irtibata geçerek, kapsamlı bir koordinasyon içerisinde çalışmaya başladık. 13 farklı Ukraynalı derneğin temsilcileriyle göç ve mülteci müdahalesi, koruma, sosyal uyum, çocuk koruma, sağlık ve eğitim gibi farklı alanlardaki başlıkları kapsayan kapasite geliştirme çalışmalarını gerçekleştirdik’’ dedi.

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğü’nün (DG ECHO) finansal desteğiyle yürütülen “Türkiye’deki Hassas Durumdaki Göçmenlere Hukuki Destek ve Hizmet Sağlanması Projesi” hakkında bilgi veren Dıvrak, proje kapsamında Ukraynaca ve Rusça hizmet sağlayan bir çağrı merkezini faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Türkiye’deki Ukraynalılar Paneli

Program, SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak’ın moderatörlüğünde “Son Dönem Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye’deki Ukraynalılar Paneli”nin ilk oturumuyla devam etti. Panele Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar’ın eşi Katerina Bodnar, Ukrayna Ankara Konsolosluğu Eğitim Sorumlusu Oleg Biluy, Childhood Without War’dan Elena Velychko ve R. Shostak Vakfı Başkanı Ruslan Shostak katıldı.

Panelin ilk oturumunun ardından Ukrayna Ankara Konsolosu Andrey Bilık, “Ukraynalı Ayrı Düşmüş Çocuklar ve Bakım Verenlerine Sağlanan Hizmetler” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. “Türkiye’deki Ukraynalılara Yönelik SGDD-ASAM Faaliyetleri”, Program Sorumlusu Uğur Oruç, Danışmanlık Hattı Çalışanı Tetiana Akçar ve Proje Geliştirme Birim Koordinatörü İrem Göl tarafından anlatıldı.

Karabük Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Yuliya Biletska’nın “Türkiye’deki Ukraynalıların Genel Durumu” hakkında bilgiler aktardığı panelde, “Türk Kızılay’ın Ukrayna-Rusya Krizine Yönelik Sunduğu Hizmetler”, Türk Kızılay Ukrayna Projesi Yöneticisi Cansu Okman tarafından katılımcılar ile paylaşıldı.

Çok sayıda bakanlık temsilcisinin katıldığı panelde belediyeler, Türkiye’deki Birleşmiş Milletler ajanslarının temsilcileri ve büyükelçiliklerden yetkililer de hazır bulundu.

Duyuru

İstanbul Temsilciliğimiz Okmeydanı'nda bulunan yeni binamızda hizmetlerine devam ediyor.

Duyuru

SGDD-ASAM İstanbul Temsilciliği Danışma Hattı hafta içi 09.00-12.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.