Hakkımızda

SGDD-ASAM bağımsız, tarafsız ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak ihtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla 1995 yılında Ankara’da kuruldu.

Türkiye genelinde 30 ilde 55 ofis

Türkiye genelinde
30 ilde 55 ofis

SGDD-ASAM’ın iki binden fazla tam zamanlı çalışanı ve Türkiye’nin 30 ilinde 55 ofisi bulunuyor. Dernek bu ofislerde dil, din, cinsiyet, ırk ve siyasi görüş ayrımı gözetmeksizin çalışıyor.

Yurt dışı temsilcilikleri

SGDD-ASAM düzensiz göçün tavan yaptığı 2016 yılında Yunanistan Atina ve ardından 2019’da Avrupa’nın başkenti Belçika Brüksel’de temsilcilik açarak ulusal düzeydeki yaklaşık 30 yıllık deneyimini uluslararası alana taşıdı. Dernek 3’üncü yurt dışı temsilciliğini ise Ukrayna Lviv’de önümüzdeki günlerde faaliyete geçirecek. 

SGDD-ASAM neler yapıyor?

SGDD-ASAM, “İhtiyacı olan herkesle dayanışma içinde” ilkesini benimser. Bu ilkeden hareketle; ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri, cinsiyeti ya da hukuki statüsü fark etmeksizin başta kadın, çocuk, genç, engelli ve yaşlılar olmak üzere yardıma ihtiyaç duyan herkesin sorunları ile ilgilenmek, ihtiyaçlarının karşılanması için destek olmak ve yardım etmek amacıyla çalışır.
Deprem bölgesi müdahalesi

Deprem bölgesi
müdahalesi

SGDD-ASAM 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin hemen ardından Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye ulaşan 800’den fazla çalışanıyla Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman ve Şanlıurfa’da arama kurtarma ve insani yardım çalışmaları yürüttü. Bölgede geçmişten getirdiği deneyimle depremin yıkıcı etkilerini azaltmayı amaçlayan 20’den fazla proje yürütmeye başlayan SGDD-ASAM çalışmalarını 4 ilde (Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya) kurduğu yerleşkelerden koordine etmeye devam ediyor

Deprem yerleşkelerinde yerinde analiz yerinde yardım

SGDD-ASAM, depremden etkilenen bölgelerde faaliyetlerin kesintiye uğramadan hızlı ve etkin bir şekilde sürdürülebilmesi için Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Malatya illerinde yerleşkeler kurdu. Sahadaki koordinasyonu ve insani yardım malzemelerinin dağıtımını bu noktalardan gerçekleştirdi. Çalışanlarına yönelik konteyner alanları oluşturup bölgeden ayrılmadan faaliyet gösteren dernek, yüzlerce uzman personeli ile sahada kit dağıtımı, ihtiyaç analizi, psikososyal destek, sağlık danışmanlığı ve çocuk koruma faaliyetlerini halen sürdürüyor.

Deprem yerleşkelerinde yerinde analiz yerinde yardım

Afet ve Acil Durum Müdahale Birimi

SGDD-ASAM Şubat 2020’de Edirne ve çevresinde yaşanan kitlesel göç hareketi sırasında dernek bünyesinde bir Afet ve Acil Durum Müdahale Birimi kurulmasını kurumsal öncelikleri arasına aldı. Birim bünyesinde yer alan SGDD-ASAM Köpekli Arama Kurtarma Ekibi Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından bölgeye ulaşarak 30 kişinin enkazdan sağ kurtarılmasını sağladı. Türkiye’de köpekli arama kurtarma kabiliyeti olan çok az sayıdaki girişimden biri olan ekip başarılı çalışmalarından ötürü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Türkiye Cumhuriyeti Üstün Fedakârlık Madalyası ve Nişanı” ile ödüllendirildi.

Migrant TV

SGDD-ASAM 2020 yılında Türkiye’de yaşayan yerinden edilmiş kişilerin dil bariyeri olmaksızın doğru bilgiye erişebilmesi için 7 dilde (Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça, Fransızca, Somalice ve Ukraynaca) yayın yapan Migrant TV’yi kurdu. YouTube üzerinden yayın yapan Migrant TV; Türkiye’deki kayıt süreci, haklar ve yükümlülükler, düzensiz göç, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim, çalışma izni ve iş gücü piyasasına erişim, Türkiye’deki sosyal, kültürel ve kentsel yaşam gibi alanlarda içerikler üretiyor.

SGDD Göç Akademisi

Her geçen gün daha fazla önem kazanan göç alanına ilişkin pratiğin teoriye aktarılması ihtiyacı ile 2019 yılında SGDD Göç Akademisi’ni kurduk. SGDD Göç Akademisi göç alanındaki çalışmalara katkıda bulunmak üzere dergi, seminer programları, göç kütüphanesi, araştırma bursları, panel ve konferanslarla çalışmalarına devam ediyor. SGDD Göç Akademisi, Princeton Üniversitesi iş birliği ile yürüttüğü “Sosyal Uyum için Öneriler Rehberi” kapsamında akademi, yerel yönetim, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileriyle deneyim paylaşımını sürdürüyor.

Göç Söyleşileri

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Ofisi Göç Yönetimi Departmanı Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Program Müdürü Meltem Hamit konuğumuzdu.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz Marmara Belediyeler Birliği Uluslararası İşbirliği Koordinatörü ve Göç Politikaları Merkezi Direktörü Burcuhan Şener.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Saime Özçürümez.

 SGDD Göç Akademisi’nde, Facebook Türkiye Kamu Politikaları Programları Müdürü Ece Basay ile “Göç, İnsan Hakları ve Sosyal Medya” kullanımı tartışıldı.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz Edinburgh Ünivesitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Sirkeci.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Kadir Onur Unutulmaz.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz Türk – Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz Princeton Üniversitesi Sosyoloji, Kamu ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Filiz Garip oluyor.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Seda Yurtcanlı Duymaz.

Göç Söyleşileri’nin bu bölümünde konuğumuz Sabancı Üniversitesi’nden Kristen Biehl.

Geçici Koruma Yönetmeliğinin yürürlüğe girişinin 6. yıl dönümünde, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ayşe Dicle Ergin, SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Av. Ayşegül Yalçın Eriş’in canlı yayın konuğuydu.