Ara
Close this search box.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’den Kurs Ziyareti

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve beraberindeki heyet, Türkiye’nin istihdam ve sosyal uyum temalı ilk projesi Tekstil Makineleri Operatörlüğü Eğitim ve Uyum Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’den Kurs Ziyareti

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve beraberindeki heyet, Türkiye’nin istihdam ve sosyal uyum temalı ilk projesi Tekstil Makineleri Operatörlüğü Eğitim ve Uyum Merkezi’ni ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Türk vatandaşı ve Suriyeli sığınmacı kursiyerlerle görüşen Vali Köşger, Türkiye’ye gelen herkesin bu toprakların zenginliği olduğunu söyledi. Köşger, “Her gelen güzel bir renk oluşturmuştur ve bu tablonun güzelleşmesine katkı sağlamıştır. Bizim bugün çok güzel bir kültürümüz varsa, dünyaya önereceğimiz medeniyet teklifimiz varsa, gastronomisinden tutun turizmine dünyaya söyleyeceğimiz sözümüz varsa işte bu sözleri söylemede her bileşenin, her gelenin katkısı olmuştur” dedi.  Proje ortaklarına çalışmaları için teşekkür eden Vali Köşger, “İzmir tarihin çok eski dönemlerinden beri multi kültürel yaşamaya alışkın bir şehir. Bu şehir bir liman şehri. Bir liman şehrinin bütün karakteristik özelliklerini taşıyor. Liman şehirleri ufku açık şehirlerdir, vizyon sahibi şehirlerdir, dünyadan haberdar olan şehirlerdir ve dünyadaki bütün milletler ile birlikte yaşamayı becerebilen şehirlerdir. Dolayısıyla İzmirliler, bugün sayıları 148 bini bulan sığınmacı Suriyeliler ve diğer uyruklardan kişilerle birlikte 172 bin civarındaki yabancıyla yani İzmir nüfusunun yaklaşık yüzde 4’üne tekabül eden diğer milletlerden kişilerle birlikte uyum içinde yaşamaya devam etmektedir” dedi.

Şimşek: Projeyi kamu, özel sektör ve sivil toplum iş birliği ile yürütüyoruz

İzmir Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu Proje Koordinatörü Zerrin Şimşek, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesi ile Sayın Valimizin teşriflerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Projenin kamu, sivil toplum, özel sektör işbirliği ile yürütüldüğüne vurgu yaptı.  İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi yetkililerinin özenli çalışmalarıyla pandemi sürecinde kurs faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi. Şimşek, “Projenin, sosyal işletme modeli ile kendi kendini idame ettirecek bir aşamaya gelmesini hedefliyoruz” dedi.

Aktaş: Projeyle kayıtlı istihdama destek vermek istiyoruz

İzmir Gömlek, Triko ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Olgun Aktaş, İŞKUR verilerine göre İzmir’de düz dikiş makinacı ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “İzmir’in gömlek üretim kapasitesini artırabilecek kalifiye meslek elemanına gereksinim var. Bu proje ile İzmir’de yaşayan Suriyeli sığınmacı insan kaynağı potansiyelini iş piyasasına kazandırmayı, kayıtlı istihdama destek vermeyi ve aynı zamanda yerel halk ile sığınmacı topluluğun sosyal uyumuna katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Şimşir: Sığınmacıların kendi kendine yeter hale gelmesi için çabalıyoruz

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) Ege Bölge Koordinatörü Esra Şimşir ise projeyi 2018 yılından bu yana desteklediklerini belirterek, “Şu anda projenin finansmanını sağlıyoruz. Derneğimiz, sığınmacıların geçim kaynaklarına erişiminin kuvvetlendirilmesi için ilgili yerlere yönlendirmeler gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra farkındalık artırma ve psiko-sosyal destek faaliyetleri yürütüyoruz. SGDD-ASAM olarak sığınmacılara sadece pansuman şeklinde yardımlar yapmanın ötesine geçerek, kendi kendine yeter hale gelmelerini ve yerel halk ile sosyal uyum içinde yaşamalarını desteklemek istiyoruz. Projemiz sosyal uyumun en güzel çalışmalarından biri” diye konuştu.

Küçüktok: Projenin alt yapısına destek veriyoruz

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İzmir Program Yetkilisi Güvenç Küçüktok ise “Bu projenin ilk finansal desteği Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) tarafından sağlandı. UNDP olarak 2020 yılı itibariyle kalıp tasarım atölyesi için gereken makine teçhizatını sağladık. Kurumumuz projenin alt yapısına destek veriyor. Bu projenin sürdürülebilirliğini sağlamak en önemli hedeflerimizden biri” dedi.

Pilavcı: Kadın ağırlıklı istihdama önem veriyoruz

Egedeniz Tekstil Anonim Şirketi İnsan Kaynakları Yöneticisi Selim Pilavcı, projenin özel sektörü temsil eden ortağı olarak, sektörde kadın ağırlıklı istihdama çok önem verdiklerini söyledi. Pilavcı, “Özellikle kadınların iş piyasasına erişimlerini güçlendirmek istiyoruz. Sığınmacılarının geçim kaynaklarına ulaşması konusunda özel sektöre de görev düştüğüne inanıyoruz” dedi.

Kursiyerlere Türkçe eğitimi veriliyor

İzmir Valiliği’nin koordinasyonunda, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin finansal desteği ve İzmir Gömlek Triko ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile Egedeniz Tekstil A.Ş.’nin iş birliği ile yürütülen projede kursiyerler; erkek üst giysileri dikimi ve bilgisayarlı giysi kalıp hazırlama eğitimi alıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ekipman desteği sağladığı proje ile sosyal uyumun güçlendirilmesi için Suriyeli kursiyerlere A1 seviyesinde Türkçe eğitimi de veriliyor. 2018 yılından beri yürütülen proje kapsamında bugüne kadar 153 kişi mesleki eğitim kurslarını başarı ile tamamlarken, 91 yabancı da A1 seviye Türkçe dil kursu sertifikası almıştır. 

Kursiyer Omar: Çok yararlı bir kurs

14 Haziran’da yeni dönemi başlayan projenin kursiyerlerinden 23 yaşındaki Suriyeli Omar Alhallak,  kurslar sayesinde bilgisayarlı kalıp tasarımını öğrenip ileride kendi işini kurmayı hedefliyor. Kursların sosyal uyuma katkı sağlayacağına inanan Alhallak, “Bu kurs okula gidemeyen gençler için çok kıymetli çünkü meslek kazanıp daha iyi işlerde çalışma fırsatı kazandırıyor. Böylelikle herkesin hayaline bir adım daha yaklaştığını düşünüyorum. O yüzden bu kurslar ben ve benim gibi sığınmacılar için çok yararlı” diyor.

Türk kursiyerlerden Ayşe Eser ise bugüne kadar daha çok temizlik alanında çalıştığını, kursun ardından iyi bir iş bulmayı hedeflediğini söyledikten sonra ekliyor:  “Pandemiden dolayı birkaç aydır bayağı sıkıntıdayız, iş bulmak zorlaştı. Kursun ardından hemen bir iş bulup bir fabrikaya makineci olarak girmek istiyorum” diyor.

27 Yaşındaki Sümeyra Esma Çalışkan ise bilgisayarda kalıp çıkarmayı öğrendikten sonra iyi bir işe girmek istiyor. Yaşadığı mahallede Suriyeli olmadığını belirten Çalışkan, “Proje bence sosyal uyum için olumlu olacak. Bu kursun faydalı olacağın düşünüyorum. Burada ilk defa farklı kültürden, milletten insanlar ile tanışacağım. Açıkçası farklı kültürden insanlarla iletişim kuracağım için şanslıyım” diyor.