Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Pazarkule’de 1 Ay

SGDD-ASAM’ın, 28 Şubat 2020 tarihinde yapılan “Avrupa’ya geçişlere engel olunmayacak” açıklaması sonrası sığınmacı ve mültecilerin batı sınırlarına doğru hareketlenmesi ile başlayan süreçte Edirne Pazarkule başta olmak üzere sınır hattı boyunca farklı bölgelerde 150’den fazla personeliyle birlikte kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi.

Pazarkule’de 1 Ay

SGDD-ASAM’ın, 28 Şubat 2020 tarihinde yapılan “Avrupa’ya geçişlere engel olunmayacak” açıklaması sonrası sığınmacı ve mültecilerin batı sınırlarına doğru hareketlenmesi ile başlayan süreçte Edirne Pazarkule başta olmak üzere sınır hattı boyunca farklı bölgelerde 150’den fazla personeliyle birlikte kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi.

Düzensiz göçmenlerin, denizden geçişlerin hayati risk oluşturma ihtimali ve Yunanistan sınırının açılacağını düşünmelerinden dolayı Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğu günbegün arttı. SGDD-ASAM, Edirne şehir merkezinde ilk grupların toplanmaya başladığı andan itibaren Edirne Saha Ofisi aracılığıyla sınır geçiş noktalarındaki hareketliliği izledi ve İstanbul ofislerinin katılımı ile saha analizi ve ihtiyaç analizi çalışmalarını genişletti.

İki farklı noktada dağıtım yapıldı
28 Şubat 2020 tarihinden 26 Mart 2020 tarihine kadar SGDD-ASAM mobil karavanları aracılığıyla iki farklı noktadan insani yardım malzemeleri dağıtıldı. Alandaki çadırlarda bulunan kişilerin demografik profilleri belirlendi, hassasiyet tespitleri gerçekleştirildi. SGDD-ASAM’ın Pazarkule Sınır Kapısı çevresindeki çadır alanında yaptığı saha çalışmalarında nüfusun yüzde 30’unun kadın ve çocuklardan oluştuğu görüldü. Yine aynı bölgede yapılan saha taramasında, alanda bulunanların %47,1’ini Suriyelilerin, %35,3’ünü Afganların, %4,6’sını Iraklıların, %5,8’ini Somalililerin ve %4,8’ini diğer uyruklara mensup kişilerin oluşturduğu saptandı.

İhtiyaç analizi gerçekleştirildi
Pazarkule sürecinin ilk günlerinde öncelikli olarak temel ihtiyaçların karşılanması gerekliliği tespit edilerek kalış süresinin uzamasıyla birlikte koruma faaliyetinin gerekliliği öne çıktı. İhtiyaçlara yönelik tespitler yapılırken, kadın ve çocukların ihtiyaçları başta olmak üzere, hassas durumda olan kişilerin önceliklendirilmesine ağırlık verildi. Gıda ve gıda dışı ihtiyaçlar SGDD-ASAM’ın mobil karavanları aracılığıyla planlı bir biçimde dağıtılırken mobil karavanlara ulaşamayacak ihtiyaç sahiplerine yerinde dağıtım sağlandı.

İhtiyaç sahiplerine anında destek

Pazarkule Sınır Kapısı ve çevresi, düzensiz göçmenlerin en çok toplandığı yer olmasıyla birlikte Meriç, Uzunköprü, İpsala bölgelerinde de yoğunlaşmalar görüldü. SGDD-ASAM mobil ekipleri saha taramaları yaparak gerekli insani yardım malzemelerini bu bölgelerde de ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Mobil ekipler Pazarkule Sınır Kapısı alanının dışındaki sınır hareketliliğini izledi, ilçe ve köylerdeki hassas grupları tespit etti, bu bölgelerdeki kişilerin temel ihtiyaçlarını karşıladı ve geri itmeye maruz bırakılan kişilerle ayrıntılı görüşmeler yaptı. Mobil ekipler aynı zamanda hastane ziyaretleri gerçekleştirdi ve Yunanistan kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen müdahaleler sonucunda yaralı olarak hastaneye sevk edilen düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşıladı, hastane süreçlerini takip etti. SGDD-ASAM Mobil Kliniği aracılığıyla aynı zamanda medikal ihtiyacı ve sağlık problemi olan kişilere sağlık danışmanlığı sağlandı ve ilgili yönlendirmeler yapıldı.

İçişleri Bakanı Soylu’dan SGDD-ASAM’a teşekkür

T.C. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, bu süreçte yaşananları yerinde görmek ve incelemede bulunmak için Pazarkule’ye gerçekleştirdiği ziyarette sürecin yönetilmesinde iş birliği içerisinde çalışan SGDD-ASAM’a, Kızılay’a, AFAD’a ve diğer sivil toplum kuruluşlarına televizyon ekranlarında teşekkürlerini iletti.

1 milyondan fazla insani yardım malzemesi dağıtıldı

SGDD-ASAM yaklaşık 1 aylık bu süreçte, Türkiye’nin dört bir yanındaki ofislerinden 150’den fazla personeliyle ihtiyaç analizi, insani yardım ve koruma çalışmalarını T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve AFAD başta olmak üzere alanda bulunan kamu kurum ve kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği içerisinde sürdürdü. Bir aylık süreçte 624.014 gıda malzemesi, 128.948 hijyen malzemesi, 249.083 içecek ve 76.535 diğer destekleyici ürün olmak üzere toplamda 1.080.580 malzemenin alanda dağıtılmasını sağladı.