Türkiye’nin dört bir yanından 1500’ün üzerinde çalışanın katıldığı 7. Yıl Sonu Değerlendirme ve Personel Toplantısı yüz yüze ve çevrim içi olarak 10-11 Aralık 2021 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle çevrim içi gerçekleştirilen toplantı, normalleşme sürecinin başlaması ve alınan sağlık önlemleriyle birlikte bu yıl yüzlerce çalışanın katılımıyla yeniden yüz yüze yapıldı.
Toplantının başlangıç tarihinin aynı zamanda 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olması nedeniyle her bireyin insan hak ve onuruna yaraşır bir şekilde yaşaması dileği paylaşıldı. SGDD-ASAM’ın çocuk danışanlarından Amir’in sürpriz piyano dinletisi ile başlayan program SGDD-ASAM Al Farah Çocuk Korosu’nun katıldığı eşsiz bir dinleti ile devam etti.
SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak ve Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Özen’in açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda, derneğin çalışmalarının anlatıldığı 2021-2022 yılı genel değerlendirme videosu izlenerek yıl içerisindeki çalışmalar hatırlandı.
SGDD-ASAM Afet ve Acil Durum Müdahale Birimi tanıtıldı
SGDD-ASAM’ın kriz anlarına hızlı ve etkin bir şekilde müdahale edebilmesi amacıyla kurduğu Afet ve Acil Durum Müdahale Birimi’nin tanıtıldığı toplantıda derneğin son yıllarda deprem, yangın ve sel gibi doğal afetler karşısında gerçekleştirdiği çalışmalardan oluşan oluşan video gösterildi.
SGDD-ASAM’ın sığınmacı ve göçmenlerin Türkiye’nin Batı sınırlarına doğru hareketlenmesi ile başlayan süreçte Pazarkule başta olmak üzere sınır hattı boyunca 150’den fazla personelle birlikte gerçekleştirdiği çalışmalardan oluşan film ilgiyle izlendi.
Toplantıda, SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcıları Ayşegül Yalçın Eriş “SGDD Göç Akademisi”, Buket Bahar Dıvrak “Yeni Dönem Projeleri”, Kadir Beyaztaş “Sayılarla 2021’de SGDD-ASAM”, Ulusoy “Yenilikçi Uygulamalar ve Dijital Dönüşüm” sunumlarını yaptı ve derneğin yürüttüğü çalışmalar değerlendirildi. Yeni başlayan projelerin anlatıldığı toplantıda SGDD Göç Akademisi ve Migrant TV’nin kurumsallaşma serüvenine dair bilgiler aktarıldı.
SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak: Her birimiz insanların hayat mücadelesine destek veriyoruz. Attığımız her adımın insan hayatına dokunduğunu bilmek bu alanı diğer alanlardan en belirgin biçimde ayıran nokta. Bu yolculukta yolculuğun sonu değil, yoldayken olup bitenler hem insanlığa hem de kendimize anlamlı değerler sunacaktır. Eğer yarattığımız ortada bir başarı varsa bunun asıl sahibi SGDD-ASAM çalışanlarıdır. Böyle deneyimli bir kadronun genel koordinatörü olmak gurur verici. Emek sarf ettiğimiz kişilere yönelik bizlere bu hizmetleri sağlamamız yolunda vermiş oldukları katkılardan dolayı tüm partnerlerimize teşekkür ederim.
SGDD-ASAM Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Özen: Bir parçanız olmaktan ve sizlerle birlikte yol yürümekten gurur duyuyorum. SGDD-ASAM ailesine özverili çalışmalarından ve sahadaki üstün çabalarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Gelecek dönemde bu güzel ekibe eklenen yeni arkadaşlarla bir araya gelebilmek en büyük isteğimiz. SGDD-ASAM olarak milyonlarca farklı hayata, milyonlarca farklı umuda dokunmak, gelecek hayallerini gerçek kılmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
7. SGDD-ASAM Yıl Sonu Değerlendirme ve Personel Toplantısı’na derneğin uzun soluklu çalışma ortakları UNHCR, UNICEF, UNFPA, WHO, UN Women, IOM ve GİZ temsilcileri katıldı.
UNHCR Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc: İnsanların hayatta kalmalarını sağlamak için yapılan bütün çalışmalarda sivil toplum örgütlerinin çalışmaları çok önemli. Türkiye’deki görevime başladığımda Pazarkule süreci yaşanıyordu. SGDD-ASAM’ın deneyimli personeliyle birlikte sınırdaki etkin çalışmalarını görme şansını yakaladım. SGDD-ASAM’ın en uzun soluklu partneri olmaktan ve onlara ilk desteği veren kurumun temsilcisi olmaktan dolayı onur duyuyorum. Birbirimizi büyük bir aile olarak görüyorum.
UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis: Bir yıl önce Türkiye’deki görevime başladığımda Al Farah Çocuk ve Aile Destek Merkezleri’nde gördüğüm çalışmalardan çok etkilendim. O günden bugüne SGDD-ASAM ile ortaklığımızı genişletmek için elimizden geldiğince çalıştık. Son 6 yılda SGDD-ASAM ile inşa ettiğimiz bu harika iş birliğimiz, birbirimizden öğrendiklerimiz ve bu olağanüstü yolculuğumuz çok etkileyici. Yürüttüğümüz çalışmalarla eğitim, bilgi ve beceri kazandırma, çocuk koruma ve psikososyal destek alanlarında bugüne dek toplamda 420.000’i çocuk olmak üzere yaklaşık 800.000 kişiye eriştik.
UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami: SGDD-ASAM, 2016 yılından itibaren UNFPA’in en önemli ortaklarından biri oldu. Kadın ve kız çocuklarının insan onuru, hak ve hizmetlere erişimi, cinsel ve üreme sağlığına ilişkin haklarını tesis etmek amacıyla uzun yıllardır birlikte çeşitli projeler yürütüyoruz. Hizmetlere erişim sağlanması için birçok projeyi hayata geçirdik. Başta geride bırakılanlar olmak üzere insan haklarının korunması ve desteklenmesinde güvenilir bir ortak olduğu için SGDD-ASAM’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.
WHO Mülteci Sağlığı Program Koordinatörü Altin Malaj: Mülteci sağlığı programları kapsamında ana uygulayıcı ortağımız olan SGDD-ASAM, 2017 yılından bu yana birlikte çalışma ve en iyi sonuçları elde etmede daima güvenilir bir ortak oldu. En hassas gruplara mensup kişilerin yaşamlarına dokunduğunuz ve onların yaşamlarında fark yarattığınız için başta sahada çalışan insani yardım personeli olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Umuyorum ki, gelecekteki projelerde de SGDD-ASAM ile olan değerli iş birliğimizi güçlendirerek sürdüreceğiz.
UN Women Ülke Direktörü Asya Varbanova: 2017 yılından bu yana süregelen verimli ortaklığımız sayesinde binlerce kadın ve kız çocuğunun hayatına dokunduk. Uluslararası üne kavuşan, kadınlara yönelik bütüncül ve ihtiyaç temelli hizmet sağlayan SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi ile bilhassa gurur duyuyoruz. SADA’nın pek çok kadın tarafından “evim” olarak nitelendirilmesinden son derece mutluyuz ve bunun SGDD-ASAM çalışanlarının profesyonelliği ve özverileri sayesinde olduğunun bilincindeyiz.
GIZ PEP Programı Direktörü Alberto Vega-Exposito: Türkiye sığınmacı ve mültecilere sağladığı desteklerle dünyaya örnek teşkil ediyor. GIZ olarak Türkiye’nin bu çalışmalarını desteklemeye çalışıyoruz. SGDD-ASAM, GIZ’in sivil toplumla yürüttüğü çalışmalardaki en başarılı ve en yetkin partneri. Türkiye’de çeşitli illerde yürüttüğümüz projelerde SGDD-ASAM sayesinde binlerce kişiye ulaşma fırsatımız oldu. Bu sayede on binlerce insanı iş gücü piyasasına dahil edebildik ve sosyal uyuma katkı sağladık.
IOM Türkiye Acil Durum Koordinatörü David Savard: SGDD-ASAM’la birlikte acil durum yönetiminde özellikle savunmasız ve hassas durumdaki kişileri desteklemek için sınır bölgelerinde saha çalışmaları yürütüyoruz. Ayrıca çalışma grubu toplantıları, Suriyeliler için Türkçe dil kursları ve sosyal uyum etkinlikleri düzenleyerek iş birliğimizi sürdürüyoruz. Acil durumlarda insanlar IOM’den yardım istediğinde elimizden gelen tüm desteği sağlamaya çalışıyoruz ama biliyoruz ki bizler gereken desteği sağlayamadığımızda sizler her zaman oradasınız. SGDD-ASAM birlikte çalıştığımız ilk günden bu yana IOM’in güvenilir ortağı olduğunu defalarca kanıtladı.
Yüzlerce SGDD-ASAM personeli Anıtkabir’de
İki gün boyunca süren SGDD-ASAM Yıl Sonu Değerlendirme ve Personel Toplantısı’nın ardından Türkiye’nin dört bir yanından gelen yüzlerce SGDD-ASAM personeli Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarını sunmak amacıyla Anıtkabir ziyareti gerçekleştirdi. Anıtkabir’deki Atatürk mozolesine kırmızı karanfiller bırakan SGDD-ASAM çalışanları, tören meydanındaki buluşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.