Ukrayna’dan Polonya’ya sığınan mültecilere destek olmayı hedefleyen SGDD-ASAM, uluslararası kuruluşlar, kamu kuruluşları, yerel yönetimler, yerel sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile görüşerek sürece katkı sağlamayı amaçlıyor.
Kriz zamanlarında dahil olduğu operasyonlardan edindiği deneyimler sonucunda özellikle insani yardım, kapasite geliştirme ve koruma faaliyetleri yürütme konusundaki tecrübe aktarımını gerekli mercilerle iş birliği içinde yürüten SGDD-ASAM, Polonya-Ukrayna sınırındaki ilk çalışmalarını 5 Mart 2022’de başlattı.
Krizin ilk günlerinde Polonya-Ukrayna sınırına ulaşan SGDD-ASAM, Polonya’ya sığınan mülteciler, Ukrayna’da bulunan yabancı öğrenci ve ikamet izinliler, herhangi bir izin almadan Ukrayna’da bulunmuş olanların bölgedeki ihtiyaçlarını yerinde gözlemledi. SGDD-ASAM ekibi bugüne kadar; Varşova’daki kabul merkezleri, Chelm Kabul ve Barınma Merkezleri, Dorohusk Sınır Sonrası Kabul Merkezi, Lubycza Królewska Kabul ve Barınma Merkezi, Ośrodek Sportu i Rekreacji Sports and Recreation Barınma Merkezi, Korczowa Barınma ve Kabul Merkezi, Przemyśl Tren Kabul Merkezi, Dorohusk Sınır Kapısı, Hrebenne Rawa Sınır Kapısı, Medyaka Sınır Kapısı, Korczowa – Krakovets Sınır Kapısı’nda incelemelerde ve yardımda bulundu.
Kriz sürecinde Polonya voyvodalık temsilciliklerinin ve yerel yönetimlerin koordinasyonu ve sağladıkları desteklerle birlikte, bölgedeki tüm kurum ve kuruluşlar ile yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile irtibat kurarak çalışmalara katkı sunmayı amaçlayan SGDD-ASAM, mültecilere destek olmaya devam ediyor.
18-60 yaş arasındaki erkeklerin Ukrayna dışına çıkışına izin verilmemesi nedeniyle, Ukrayna’dan ayrılarak Polonya’ya sığınanlar; kırılganlığı yüksek, özel ihtiyaç sahibi gruptan olan yalnız kadın, yalnız ebeveyn, çocuk, kimi zaman refakatsiz ya da ayrı düşmüş çocuk, yaşlı veya engelli bireylerden oluşuyor. SGDD-ASAM, saha çalışması esnasında tüm sınır ve kabul aşamasındaki faaliyetlerde, kırılganlığı ve hassasiyeti yüksek olan mülteciler başta olmak üzere, ihtiyaç ve risk belirlemesi yapılmasını ve ihtiyaç sahipleri için koruma, sağlık, hak ve hizmetlere erişim, insani yardım malzemelerinin sağlanması gibi alanlarda sürece katkıda bulunmayı hedefliyor.
SGDD-ASAM, Türkiye’ye sığınan Ukraynalılar için de destek vermeye devam ediyor. Kapsamlı ihtiyaç analizi çalışmaları sürdüren SGDD-ASAM, hassas durumdaki sığınmacıların gıda ve barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyor, savaş mağduru Ukraynalıların sağlık hizmetlerine erişimlerini sağlamak için işleyiş hakkındaki bilgilendirmelere devam ediyor.
SGDD-ASAM, dil bariyerinin ortadan kaldırılması ve çocuklar başta olmak üzere sosyal uyumun desteklenmesi için de sahadaki tüm paydaşlarıyla birlikte çalışmalarını sürdürüyor.
“Yüzyılın En Hızlı Mülteci Akını”
UNHCR dünya medyasında “yüzyılın en hızlı mülteci akını” olarak nitelendirilen göç hareketlerinin sonucunda Ukrayna’dan yaklaşık 7 milyon kişinin başka ülkelere sığındığını açıkladı. Açıklamada çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 8 milyon kişinin de Ukrayna içinde güvenli şehirlere gitmek üzere yer değiştirdiği belirtildi.