Sığınma alanında faaliyet gösteren ilk ulusal dernek olarak sivil toplumdaki öncü konumunu 1995’ten beri koruyan SGDD-ASAM, göç alanındaki 28 yıllık tecrübesini göç ile kesişen pek çok alanla zenginleştirdi ve genişletti.
Derneğin çalışma ortakları olan büyükelçilik, uluslararası kuruluş ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı lansman toplantısında konuşan SGDD-ASAM Genel Müdürü İbrahim Vurgun Kavlak, konumu gereği Türkiye’nin insan hareketliliğinin yoğun yaşandığı bir coğrafyada olduğunu belirtti. Kavlak, “SGDD-ASAM’ın farklı nedenlere dayalı insan hareketlilikleri karşısında inisiyatif kullanarak çalışma alanlarını genişletmesi zorunluluktu” dedi.
Sürdürülebilir kalkınma amaçlarına uygun bütüncül bir yaklaşım
Genel Müdür Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak ise SGDD-ASAM’ın faaliyet alanını genişletme arzusunun, yıllar içinde edindiği tecrübenin yanı sıra, Türkiye’nin ve dünyanın yüz yüze geldiği, iklim krizi başta olmak üzere güncel küresel, bölgesel ve ulusal gelişmelerden de kaynaklandığını ifade etti. İyi bir yönetim için ihtiyaç duyulan uzmanlıkları bünyelerine eklediklerini açıklayan Dıvrak, “SGDD-ASAM, genişleyen yeni faaliyet alanı sayesinde insani yardım müdahalesine daha kapsayıcı bir çerçeve sunacaktır” dedi.
“Yardıma ihtiyacı olan herkesle dayanışma içinde”
SGDD-ASAM, on yıllardır tecrübe biriktirdiği göç alanını yeni dönemde de korumayı öncelik olarak belirliyor. Yıllar içerisinde, her biri temelinde kalkınmaya yönelik ana sorunlarla ilişkili olan koruma, ihtiyaç analizi, eğitim, geçim kaynakları, sağlık, farkındalık artırma, sosyal uyum, afet müdahalesi ve acil durum yönetimi de dâhil olmak üzere çok sayıda alanda bilgi birikimi, deneyim ve uzmanlık kazanan SGDD-ASAM, hak temelli bakış açısıyla, kalkınma gündeminin diğer alanlarında yürütülecek çalışmalar için de daha kapsamlı bir yapı oluşturmayı amaçlıyor.
Yeni Logo, Yeni Dönem
SGDD-ASAM’ın yeni logosu bu yenilenen çalışma alanlarını vurgulamak üzere tasarlandı. Logoda kullanılan her bir renk 4 temel çalışma alanını temsil ediyor.
Logonun sol altında yani temelinde kullanılan mavi renk “göç”ü sağ alttaki yeşil renk “sürdürülebilir kalkınma”yı, sağ üstteki kırmızı renk “insani yardım ve afet müdahalesi”ni ve sol üstteki turuncu renk ise “hassas grupların güçlendirilmesi ve koruma”yı temsil ediyor.
Logonun ortasında 1995’ten beri kullanılan ikili “Koruma” figürünün muhafaza edilmesiyle derneğin yaklaşık 30 yıllık göç tecrübesini güçlendirip devam ettireceği vurgulanıyor.
SGDD-ASAM’da 2030’a Doğru Yenilenen Misyon
SGDD-ASAM, sahip olduğu deneyim ve bilgi birikimini hem acil risk ve hassasiyetlerin azaltılması hem de geride bırakılanların uzun vadede güçlendirilmesi hedefiyle diğer coğrafyalara genişletmeyi amaçlıyor.