Ara
Close this search box.

Anka Projesi’nde Yeni Dönem: Beri Kadın Kooperatifi

Suriyeli kadınlar ile Türk kadınlarının iş hayatına girişlerini sağlayan ANKA projesi kapsamında Beri Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi’nin atölye açılışı gerçekleştirildi.
ANKA Projesi'nde Yeni Dönem: Beri Kadın Kooperatifi

Anka Projesi’nde Yeni Dönem: Beri Kadın Kooperatifi

Suriyeli kadınlar ile Türk kadınlarının iş hayatına girişlerini sağlayan ANKA projesi kapsamında Beri Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi’nin atölye açılışı gerçekleştirildi.

Gerçekçi bir pazar analizi ve pazar hedefleriyle uyumlu bir iş fikrine dayanan proje, Beri Kooperatifi’nin kurulmasıyla Suriyeli ve Türk kadınların bir arada yeni gelir kaynaklarına erişimini hedefliyor. Kısa adıyla ANKA olarak anılan Proje ile Türk ve Suriyeli kadınların girişimcilik ve mesleki becerilerinin arttırılması ile iş dünyasına adaptasyonlarının kolaylaştırılması, yararlanıcıların ekonomik yeterliliğinin artırılmasına yönelik iş ortaklıkları kurularak sürdürülebilir iş modelleri oluşturuyor..

ANKA projesi kapsamında, Altındağ Belediyesi Önder Kadın Eğitim Kültür Merkezi’nde kurulan Beri Kadın Girişim ve Üretim Kooperatifi’nin Atölye açılışı, Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı ve ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran,  ATO İDEA Genel Müdürü Gaye Yardımcı, SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak ve proje ortaklarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı

“ANKA projesinin başarıları bizleri heyecanlandırıyor”

Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı: “En başta kadınları ilgilendirmesi, ikinci olarak iş gücünü geliştirmeyi öngörmesi, üçüncü olarak istihdama katkıda bulunması ve dördüncü olarak da sığınmacı kadınlarla Türk kadınların iş birliği içerisinde tüm bu süreçleri götürmelerini, birlikte hareket etmelerini ön görmesi açısından bu proje çok önemli. Bu proje bizi gerçekten heyecanlandırıyor. Kadınların proje başından bugüne kadar kaydetmiş oldukları gelişme de bu projenin önemini bir kere daha ortaya koyuyor.”

“Beri Kooperatifi’nden birçok başarı öyküsü çıkacak”

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: “Ülkemizde önemli sayıda geçici koruma altında yaşayan Suriyeli var. Sıkıntılı durumda olan, belki ekonomik olarak zorlanan bazı bölgelerdeki ailelerimiz var. Proje ile kadın olanları bir araya getiriyoruz. Hem Türk kadınlarımızla Suriyeli kadınlarımız birbiri ile tanışıyor hem de bir dostluk bir kardeşlik ortamı oluşuyor. Birbirleri ile ilişkileri çok farklı oluyor; birbirlerini seviyorlar, beraber iş yapıyorlar ve birlikte aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Aile bütçesinin yanı sıra şehrin ekonomisine ve istihdamına katkı sağlıyorlar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Beri Kooperatifi’ndeki kadınlar yaptıkları işlere sevgilerini yansıtıyorlar. Bunlar çok kıymetli çok önemli şeyler. Bu anlamda içinde kadın olan her işe destek veriyoruz. Bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Bu proje Ankara Ticaret Odası için çok önemli. Buradan bir başarı öyküsü çıkacaktır. Buna inanıyorum.”

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak

Kadınlar Üretiyor Mucize Yeniden Doğuyor

“Proje kadınların birlikte üretmelerini sağladı”

ATO İDEA Genel Müdürü Gaye Yardımcı: “SGDD-ASAM’la birlikte bu projede çalışmaya başladığımızda aynı disiplinle ve aynı önemi gözeterek başladık. SGDD-ASAM’a destekleri için teşekkür ederiz. Bu proje kadınlarımızın bir arada olması, birlikte üretmesi, birbirlerinin dillerine aşina olması, birbirlerinin çocuklarında, yaşamlarında, acılarında, sevinçlerinde ırk ayrımı gözetmeksizin ortak paydada buluşmalarını sağladı. Proje içinde yer almaktan gurur duyuyoruz.”

ATO IDEA Genel Müdürü Gaye Yardımcı (solda) ve SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak
ATO IDEA Genel Müdürü Gaye Yardımcı (solda) ve SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak
“Anka Projesi örnek gösterilecek projeler arasında”

SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Buket Bahar Dıvrak: “Bu proje ortaklık yapısı itibari ile de model gösterilecek projelerden birisi. Avrupa Birliği finansmanı ve Dünya Bankası’nın öncülüğü fon mekanizmasında önemli iken uygulama noktasında, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan ATO ve ATO İDEA var. Üniversite bileşeni olarak TED üniversitesi, sivil toplum ayağında SGDD- ASAM, yerel yönetim ayağında Altındağ Belediyesi ve bir sosyal girişim örneği olan Joon’un olması önemli. Aslında bütün paydaşlar bir arada, herkes elini taşın altına koydu. Böylece yararlanıcılarımız için en iyi en ideal ve en sürdürülebilir adımları atmaya gayret gösterdik. Bu anlamda Anka Projesi örnek gösterilecek projelerden bir tanesi.

Sosyal uyum projede önemli bir konuydu çünkü birlikte yola çıkacağınız insanları tanımak ve ortaklaşmak istersiniz. Bu kooperatifte kadınlar birlikte bir yolculuğa çıktılar. Umarız ki bu girişim büyüyecek. Kadınlar burada ortak hikayeleri ve ortak hayalleri paylaştıklarını gördüler. Konuşma kulübü etkinlikleri sayesinde Türkçe dil becerilerini geliştirdiler. Dayanıştılar ve dolayısıyla ortak bir hayale birlikte adım attılar. Bu anlamda Anka Projesi ve bu kooperatifin doğuş sürecinde sosyal uyum bağlantısının çok önemli olduğunu, ne kadar çok ortak yönümüz olduğunu ve birlikte üretmenin kadınların güçlenmesinin ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk.”

“Proje etkinliklerinde üretim, iletişim ve birbirini anlama etkinlikleri de var”
ATO İDEA Proje Asistanı Sinem Bodur

ATO İDEA Proje Asistanı Sinem Bodur: “Oda olarak ve şirketimiz olarak kadınların topluma kazandırılmasını çok önemsiyoruz. Buradaki dezavantajlı grubumuzun ekonomik hayata kazandırılması bizler için çok kıymetli bir yaklaşım. Proje bizim için çok önemli. Canla başla bütün İDEA ekibi olarak bu proje ile çalışıyoruz. Ortağımız SGDD- ASAM’ın burada önemli bir çalışması var. Bu zamana kadar yaklaşık 30 tane sosyal uyum etkinliği gerçekleştirdik. Öncelikle pandemi koşullarından dolayı bu işe çevrim içi tanışma ile başladık. Katılım konusunda kadınlarımıza mümkün mertebe destek olmaya çalıştık. Şimdi de yüz yüze olarak devam ediyoruz. Faaliyetlerimizde üretim, iletişim ve birbirini anlama gibi birçok etkinlik düzenliyoruz.”

“Sürdürülebilir gelir kaynakları için çalışıyoruz”

Joon Kurucu Ortağı Duygu Vatan: “Joon olarak dezavantajlı üretici topluluklara tasarım ve satış desteği veren sosyal girişimiz. Kurgulanma aşamasından beri projede yer alıyoruz. Buradaki amacımız kadınların pazar odaklı ürünler üretip daha sürdürülebilir bir gelir modeline sahip olması. Biz tasarım desteği, üretim eğitimlerinin organizasyonu, ürünlerin geliştirilmesi, iş modelinin ortaya çıkarılması gibi pek çok konuda faydalanıcıları destekliyoruz.”

“Üretim en birleştirici unsur”

İstasyon TEDÜ Projeler Koordinatörü Sinem Gökçe: “Biz bu projede bu kooperatifin bir sosyal kooperatif olarak kurgulanması üzerine çalışıyoruz. Sosyal etkilerinin daha fazla nasıl arttırabilirler? Sosyal etki, sosyal girişimcilik ne demek? Bu konulara yönelik eğitim programları yürüttük. Onlarla birlikte bir iş planı hazırladık ve şunu gördük; bu proje bence üretimin en birleştirici unsuru olduğunu göstermesi açısından hem bizim için hem de ekosistem açısından çok önemli.”

“Uyum içinde üretiyoruz”

ANKA Projesi Faydalanıcısı Rule Camus: “İlk işim bu benim ve ben çok mutluyum. Çok heyecanlıyım. Ben Suriyeliyim ve buradaki birçok arkadaşım Türk. Uyum içinde üretiyoruz. Ben bugünü çok bekledim. O yüzden çok mutluyum.”

Rule Camus
“Birlikte başaracağız”

ANKA Projesi Faydalanıcısı Sadife Bayrı: “İlk başta birliktelik çok güzel, beraber olmak çok güzel. Beri markası üzerine çocuk ürünleri üreteceğiz. Başlangıç aşamasındayız ama birlikte çok güzel işler başaracağız. Çocuk kıyafetleri, pusetler, çocuk örgü kazakları üzerine çalışıyoruz şu an. Çok güzel bir ortam. Dostluk, arkadaşlık, yardımlaşma çok güzel. Güzel bir şey başaracağız.

Tabii ki bu ürettiğimiz ürünler belirli pazarlarda satışa sunulacak. Kadınlar olarak ayaklarımızın üzerinde durmayı, kazanç kapısını açmayı, evimize ekmek götürmeyi sağlayacak bir alan olacak. Buranın ortakları bizlere destek oluyor, onların sayesinde satış alanları ve pazarlama gibi dersler alıyoruz. Biz birlikte başaracağız ve herkese örnek olacağız. Bu sayede birçok arkadaşımız da bu fırsatlardan faydalanacak.”

“Seçilmiş Bölgelerde Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşlarının Ekonomik Olanaklarının Güçlendirilmesi Projesi” Avrupa Birliği’nin finansal desteği ile Dünya Bankası tarafından yürütülen kapsamlı bir projenin bileşeni olarak kısa adıyla ATO olarak anılan Ankara Ticaret Odası, ATO İDEA, Altındağ Belediyesi, Joon Sosyal Girişimi, İstasyon TEDÜ ve SGDD-ASAM iş birliğiyle yürütülüyor.