Ara
Close this search box.

SGDD Göç Akademisi Burs Programı başladı

SGDD Göç Akademisi Lisansüstü Tez Araştırmaları Destek Programı’nın ilk bursiyerleri ile tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

SGDD Göç Akademisi Burs Programı başladı

SGDD Göç Akademisi Lisansüstü Tez Araştırmaları Destek Programı’nın ilk bursiyerleri ile tanışma toplantısı gerçekleştirildi.

Göç alanında çalışan akademisyenlerin, uluslararası kuruluş ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmalarını Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Buz, SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak ve SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Av. Ayşegül Yalçın Eriş gerçekleştirdi.

Göç alanında akademik çalışmalar yürüten yüksek lisans ve doktora öğrencilerine sağlanan burs programından faydalanan bursiyerler, iklim göçünden sığınmacı kadınların çalışma deneyimlerine kadar pek çok farklı konuda çalışmalar yürütüyor.

Yirmi yılı aşkın süredir göç alanında bilimsel çalışmalar üreten Prof. Dr. Sema Buz, saha çalışmaları ile akademi arasındaki mesafenin SGDD Göç Akademisi’nin kanıta dayalı bilgi üretimi misyonuyla yakınlaşmasının çok kıymetli olduğuna vurgu yaptı. Özellikle göç alanındaki akademik çalışmalar için verilen bursların önemine dikkat çeken Buz, her geçen gün artan bilgiyle birlikte kadın çalışmaları, sosyoloji, hukuk gibi farklı disiplinler perspektifinden göç alanında çalışmalar gerçekleştirilmesinin önemine değindi.

“Afetten etkilenen akademisyenleri desteklemeyi hedefliyoruz”

SGDD-ASAM Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Türkiye’de birçok disiplini kapsayacak nitelikli göç çalışmalarına çeşitlilik kazandırılmasının, uluslararası uygulamaların incelenmesinin ve ulusal bazda bilimsel kaynak oluşturacak akademik yayınların artırılmasının önemini vurguladı. SGDD-ASAM Lisansüstü Tez Araştırmaları Destek Programı’nın amaçlarına değinen Kavlak, göç alanında ulusal ve uluslararası düzeyde kaynak oluşturulabilmesi ve birçok farklı disiplini de kapsayacak göç konulu bilimsel araştırmaların desteklenmesi ve bilimsel bilgi üretilmesinin daha etkin hale getirilmesi için akademik araştırma yapan öğrencilere burs desteği sağlandığını söyledi.

2023 yılı SGDD Göç Akademisi Burs Programı ile afetten etkilenen akademisyenleri de desteklemeyi hedeflediklerini ifade eden Kavlak, psikososyal destek ve insani yardım alanlarında yapılacak olan araştırmaları, öncelikli olarak destekleme kararı aldıklarını belirtti.

Princeton Üniversitesi İş Birliğiyle “Sosyal Uyum İçin Öneriler Rehberi” Yayınlanacak

2019 yılında kurulan SGDD Göç Akademisi’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmaları anlatan SGDD-ASAM Genel Koordinatör Yardımcısı Av. Ayşegül Yalçın Eriş, bugüne kadar yapılan eğitim, sempozyum, rapor, SGDD-ASAM YouTube kanalında yayınlanan “Göç Söyleşileri” programları, Dijital Göç Kütüphanesi ve SGDD Göç Akademisi Yaz Okulu’nun yanı sıra başlatılan Lisansüstü Tez Araştırmaları Destek Programı’nın, ulusal ve uluslararası yazına katkıda bulunmayı hedefleyen SGDD Göç Akademisi için önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti. 2023 yılında akademi bünyesinde yayınlanan raporları bülten halinde sunmayı hedeflediklerini anlatan Eriş, Princeton Üniversitesi ile başlattıkları iş birliğine değinerek Mayıs ayında Sosyal Uyum İçin Öneriler Rehberi’nin yayınlanacağını söyledi.

Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan hakemli derginin çok yakında yayınlanacağını söyleyen Eriş, göç alanına yeni girenler için Göç Terimleri Fihristi ile Göç Kavramları El Kitaplarını hazırladıklarını söyledi.