Sıkça Sorulan Sorular
Uluslararası Koruma Başvuru Usulleri
Uluslararası koruma başvuruları için bulunulan ilin İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne müraacat edilir. İlgili ilin uluslararası korumaya kapalı olması durumunda uluslararası koruma başvurusu T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılır. Başvurunun olumlu sonuçlanması durumunda uydu illere yerleştirme yapılır.
Merkezlerimizi ziyaret edin!
50’den fazla ilde bulunan merkezlerimizden daha fazla bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
Haklar ve Yükümlülükler
Seyahat işlemleri için e-devlet üzerinden online başvuru yapılarak talep oluşturulabilir. Düzenlenecek yol izin belgesi üzerinde belirtilen süre içerisinde seyahat edilebilir. Yasal süre sona ermeden kayıtlı olunan şehre dönüş yapılarak İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bilgi verilmelidir.
E-Devlet üzerinden yapılan online başvuru sonrasında başvurunun değerlendirmeye alındığına ilişkin bilgilendirme yine e-Devlet üzerinden yapılır. Yapılan başvuruların il göç idaresi müdürlüklerince olumlu veya olumsuz değerlendirildiğine ilişkin bilgilendirme ise başvuruda beyan edilen cep telefonlarına kısa mesaj yoluyla gönderilir. Başvuruları olumlu değerlendirilen yabancılar, il göç idaresi müdürlüğüne müracaat etmeksizin e-Devlet üzerinden çıktısını aldıkları yol izin belgeleri ile izin verilen illere seyahat edebilir. Karekodlu olarak üretilecek yol izin belgeleri güvenlik birimleriyle paylaşılacak olup yol kontrollerinde takibi sağlanır.
6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası koruma kanununa istinaden uluslararası koruma başvuru sahipleri ve statü sahipleri ilköğretim ve ortaöğretim hizmetlerinden, sosyal yardım ve hizmetlerden, sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Başvuru sahibi veya şartlı mülteci, uluslararası koruma başvurusu tarihinden altı ay sonra çalışma izni almak için başvuru yapabilir. Mülteci veya ikincil koruma statüsü sahibi, statü almasından itibaren bağımlı veya bağımsız olarak çalışabilir.
Projelerimizi inceleyin!
Projelerimiz hakkında bilgi almak için web sitemizi inceleyin
Geçici Koruma Başvuru Usulleri
Suriye Arap Cumhuriyeti’nden 2011 yılından sonra gelen Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşları, üçüncü ülke mültecileri ya da vatansız kişiler geçici koruma başvurusu için bulundukları ilin İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvuru yapabilir.
İl Göç İdaresi Müdürlükleri’ne yapılan başvurular neticesinde 30 gün süreli geçerliliği olan kayıt belgesi verilir. Tahkikat sonucunda geçici korumaya alınması uygun olan kişilere geçici koruma kimlik belgesi düzenlenir. Başvuru ve belge herhangi bir ücrete tabii değildir. Kimlik belgesi, Türkiye’de yasal kalış hakkı sağlar.
Haklar ve Yükümlülükler
Geçici Koruma kapsamındaki kişiler eğitim, sağlık, sosyal yardım, psikolojik destek, tercümanlık ve işgücü piyasasına erişim gibi hak ve hizmetlerden yararlanabilir.
Seyahat işlemleri için e-devlet üzerinden online başvuru yapılarak talep oluşturulabilir. Düzenlenecek yol izin belgesi üzerinde belirtilen süre içerisinde seyahat edilebilir. Yasal süre sona ermeden kayıtlı olunan şehre dönüş yapılarak İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bilgi verilmelidir.
E-Devlet üzerinden yapılan online başvuru sonrasında başvurunun değerlendirmeye alındığına ilişkin bilgilendirme yine e-Devlet üzerinden yapılır. Yapılan başvuruların il göç idaresi müdürlüklerince olumlu veya olumsuz değerlendirildiğine ilişkin bilgilendirme ise başvuruda beyan edilen cep telefonlarına kısa mesaj yoluyla gönderilir. Başvuruları olumlu değerlendirilen yabancılar, il göç idaresi müdürlüğüne müracaat etmeksizin e-Devlet üzerinden çıktısını aldıkları yol izin belgeleri ile izin verilen illere seyahat edebilir. Karekodlu olarak üretilecek yol izin belgeleri güvenlik birimleriyle paylaşılacak olup yol kontrollerinde takibi sağlanır.
Türkiye’deki tüm çocukların ilk ve orta öğretimden ücretsiz faydalanma hakkı vardır. Geçici koruma kapsamındaki çocuklar Türkiye’deki devlet okullarına kayıt olabilir. Üniversite eğitimi almak isteyen geçici koruma kapsamındaki kişiler, YÖS sınavında başarılı olarak ve gerekli belgeleri temin ederek üniversitelere kayıt yaptırabilir.
Geçici koruma kimlik belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay sonra çalışma izni veya çalışma izni muafiyeti için T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuru yapılabilir.
Kamplarda/ geçici barınma merkezlerinde bulunan Suriyeli çocukların kayıt işlemlerini kamptaki görevli kişiler gerçekleştirir. Doğumun hastanede gerçekleşmesi durumunda hastaneden alınan doğum belgesi, doğumun hastane dışında gerçekleşmesi durumunda muhtarlıktan doğum yapıldığına dair alınan belge ile kayıtlı olunan İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekir. Ebeveynlerin geçici koruma kimliklerini yanlarında bulundurmaları gerekir.
Acil bir sağlık hizmeti alınması gerektiğinde, hastanelerin acil servislerinden giriş yapılabilir.
Geçici koruma altında olan kişiler; il değişikliği talepleri için İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne dilekçe ile müracaat edebilir. Ayrıca, il değişikliği talebine yönelik iş, eğitim, güvenlik gerekçeleri, akrabalık ilişkileri vb. sebeplerini gösteren destekleyici belgelerin de İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne sunulması gerekir. Söz konusu talepler Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilir ve talebi onaylanan kişilere İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından sevk belgesi düzenlenir. Bu süreçteki yol izin belgeleri e-devlet üzerinden online başvuru yapılarak alınabilir.
Geçici koruma kimlik belgesi sahipleri ikamet ettikleri il sınırları içerisinde devlet hastanelerindeki hizmetlerden faydalanabilir. Temel ve acil sağlık hizmetleri ile bu kapsamdaki tedavi ve ilaçlardan T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen tutar veya oran üzerinden katılım payı alınabilir. Üniversite hastanelerinde tedavi görmek isteyen geçici koruma kimlik belgesi sahipleri alacakları sevk belgesi ile tedavi olabilir.
Evlenmek isteyen geçici koruma kapsamındaki kişiler bulundukları ildeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvuru yaparak temin edecekleri “evlenme ehliyet belgesi” ile Türk Medeni Kanunu’na istinaden resmi evlilik işlemlerini gerçekleştirebilir.
Geçici koruma kapsamı, uluslararası koruma başvuru sahibi, ya da şartlı mülteci statüsü sahibi olduğunu belirten belge ile yabancı kimlik numarasının olması şartı ve en az altı aylık geçici koruma süresinin doldurulmuş olması ya da en az altı ay önce uluslararası korumaya başvurulmuş olması şartıyla birlikte çalışanların işverenleri T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na çalışma izni muafiyeti için başvuru yapabilir.
Çalışma izni muafiyet belgesi ile kayıtlı olunan illerde çalışılabilir. Farklı bir ilde çalışmak isteyen kişilerin İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurarak yol izin belgesi alması gereklidir. Çalışma izni muafiyet belgesi, kayıtlı olunan il dışına çıkılması için tek başına yeterli değildir.
Geçici koruma kapsamında bulunan kişi, üçüncü ülkeye çıkış işlemi yaptığında, gönüllü geri dönüş kapsamında menşe ülkesine döndüğünde, kanunda yer alan diğer yasal kalış türlerinden birisi ile kalış hakkı kazanması durumunda, Türk vatandaşlığını kazanması durumunda, mazeretsiz olarak bildirim yükümlülüğünü üç defa üst üste yerine getirmemesi ve vefat etmesi durumunda geçici koruma uygulaması sona erer.
Cinsel ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet
Cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, bir kişinin toplumsal cinsiyetine veya cinsiyetine dayalı olarak o kişiye yönlendirilmiş şiddettir. Bu tür şiddet; bir kişiyi şiddet, zorlama, tehdit, aldatma, kültürel beklentiler veya ekonomik güç kullanarak iradesi dışında hareket etmeye zorlamayı kapsar. Cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarının büyük çoğunluğunu kız çocukları ve kadınlar oluşturuyor olsa da erkek çocukları ve erkekler de bu tür şiddetten zarar görebilir.
Şiddete maruz kaldıysanız, en yakın polis merkezine, il jandarma komutanlığına, cumhuriyet başsavcılığına, kaymakamlığa, valiliğe, aile mahkemelerine ya da Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM)’e müracaat ederek şikayetinizi bildirebilirsiniz. Ayrıca; Alo 183 ve YİMER 157 hatlarına durum bildirmek için ücretsiz olarak ulaşılabilirsiniz. Bu hatlar vaka hakkında detaylı bilgileri alarak emniyet veya jandarma birimlerine telefon ile durumu iletmektedir.
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında koruyucu veya önleyici tedbir kararları alınır. Örneğin; kadının korunma altına alınması, barınma imkanı sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, çocuğu varsa kreş desteği sağlanması, kimlik bilgilerinin gizlenmesi gibi koruyucu tedbir kararları veya eşinin evden uzaklaştırılması, silahı varsa kolluk kuvvetine teslim etmesi gibi önleyici tedbir kararları alınabilir.
Polis imdat - 155
YİMER- 157 (Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Almanca)
Jandarma - 156
Ambulans – 112
Alo 183 (Aile, Kadın, Çocuk ve Engelliler için Sosyal Hizmet Danışma Hattı)
Alo Baro Kadın Hakları Merkezi Hattı– 444 26 18
Veri Güncellemesi
Ad-soyad, adres ve medeni hal gibi bilgi değişikliklerini 20 iş günü içerisinde ikamet ettiğiniz T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi İl Müdürlükleri’nden güncelleyebilirsiniz. Geçici Koruma kapsamındaki kişiler, veri güncelleme projesinin olduğu illerdeki veri güncelleme merkezlerinden randevu alarak işlemlerini gerçekleştirebilir. Güncelleme işlemleri ücretsizdir.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM)
SGDD-ASAM'ın temel amacı sığınmacıların, mültecilerin ve göçmenlerin sorunlarıyla ilgilenmek ve bu sorunlara çözümler üreterek, insanlara yardım etmektir. Başvuru yapanlara hukuki, sosyal ve psikolojik danışmanlık, giyecek yardımı, sağlık hizmetleri gibi pek çok konuda hizmet sunan SGDD-ASAM; başvuranların talep ve sorunları doğrultusunda çalışma alanlarını ve sunduğu hizmetleri genişletmektedir.
SGDD-ASAM’daki tüm hizmetler ücretsizdir.
SGDD-ASAM ofislerinin adres ve iletişim bilgilerine https://sgdd.org.tr/where-we-work/ linkinden ulaşabilirsiniz.